R6 Message Net banner

1 - 13 of 13 Posts

·
Registered
Joined
·
773 Posts
Discussion Starter #1
99, over 50000 miles

been running fine until the last couple days. When I start her up she runs fine, stop at stop lights on the way to the freeway, idle is fine, ride to work (runs fine), get off the freeway and come to a light and the idle zooms up to over 2-2.5k.

No strange noises, no loss in power. Only happens after riding for a while. I cleaned the air filter last night (it was pretty dirty) but that didn't help. Don't think it's a carb synch issue since it runs fine when I first start her up. Any ideas what could be causing this just out of the blue?

I know I'm overdue for a valve adjustment (last one was around 25k miles), but other than that, everything maint.-wise is up to date. Thanks.
 

·
Registered
Joined
·
349 Posts
Damn you have 50k miles on your bike, makes me feel better about my investment. At that rate as long as I dont crash, I will have my r6 for at least 10 more years :lol As far as your Idle probem goes, I have no clue what would cause that. good luck
 

·
Registered
Joined
·
8,996 Posts
I had the same thing, I can't say it is a valve adjustment problem, but after I adjusted my valves on my '99 it when away. :umm

Check your floats in your carbs, that is the other thing I did when I was doing my adjustment.
 

·
Registered
Joined
·
1,646 Posts
Im not sure why, but it seems that a few people have had this problem, and a valve check/adjustement seemed to remedy it. At 25k you really need a valve check.

At 50k it may be time for a good old full carb clean, check floats and re-sync.
 

·
Registered
Joined
·
22 Posts
I had that problem with my FZR, but perhaps for a different reason. Mine had a coolant leak and the motor (when hot) would spin up to keep the water pump spinning faster in order to cool it off. Not sure if that helps, but perhaps worth looking into.
 

·
Registered
Joined
·
773 Posts
Discussion Starter #8
Thanks guys...I'm gonna change the plugs, synch/clean the carbs, and change the coolant this weekend. I did notice that I do feel a little more hot air coming from the bike, not sure if it's cuz of this issue of if it's just because it's been real hot and dry here lately in socal. But it's been hot earlier this summer too and the bike was running fine so...I'll post up after this weekend and let you know if any of this helps. Thanks again.
 

·
Registered
Joined
·
773 Posts
Discussion Starter #10
Well I changed the plugs and coolant but that's about it. Was gonna do a carb synch but was just feeling too lazy, although I should have since I had the airbox off. Also was thinking about cleaning the carbs, but had really no idea how to pull them out and didn't want to mess w/ it.

Did the plugs and coolant help? So so. Bike still wants to idle high when it's hot but doesn't SEEM as bad as before. Gonna try to have a friend come by this weekend to help w/ the carbs. Meantime, I've adapted my riding a little by coming to almost a complete stop in 2nd gear, *then* pulling the clutch...idle is a little bumpy when I do this but it stays around 1500 or so.

Hopefully I'll have better news after this weekend.
 

·
Registered
Joined
·
183 Posts
any news on the bike? I pulled my carbs off and took them to Tom when I had that sputter, no fuel problem. My jets were really clogged. MIne still runs bad at High altitude. Too rich? Too Lean? On level ground runs perfect, no popping on decel ever. Maybe too Rich?
 

·
Registered
Joined
·
773 Posts
Discussion Starter #12
Do the old blip test to see if you're running rich or lean. Blip, if the idle takes a while to come down, lean, if it goes down then comes back up, rich. At least that's what I've ready anyway. How hard is it to get the carbs off? How did Tom clean them? Just spray that carb cleaner stuff on them? I didn't even know where to begin when I took a look at them.
 

·
Registered
Joined
·
22 Posts
It may very well be the carbs, but that doesnt make sense to me. Why would it idle fine when not hot then? Its most likely heat related because it only does it when hot. Mabye the water pump, fan or somthing having to do with cooling? Anyway, keep us posted, good luck.
 
1 - 13 of 13 Posts
Top