2002 engine/idle problem : Yamaha R6 Forum: R6MessageNet : YZF-R6 Forums
 
» Insurance
» Sponsors
» Yamaha YZF R6 Prices
Go Back   R6Messagenet.com > Yamaha YZF-R6 > R6 Maintenance & Technical

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 06-21-2010, 04:59 PM   #1 (permalink)
Member
 
SSjBroly09's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 38
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via Skype™ to SSjBroly09
SSjBroly09's Garage
Default 2002 engine/idle problem

--TLDR @ bottom--
I searched around and found posts similar, but nothing exactly like this.
So there I was, doing my normal 'get the bike ready for the season' stuff (yeah, it's late...I've been gone). I took the carbs off, cleaned them well, replaced the seals, synced them...nothing different that I haven't done for the past 8 years.
Bike didn't start right away...no problem, carbs are dry. Bike finally starts up, idle shoots way up then starts bouncing up and down from 3500-4000. If I turn the idle adjustment screw maybe 1/4 turn, nothing for about 5 secs then it either dies or shoots WAY up depending on which way I turn it. It won't start without the throttle being opened slightly unless I turn the idle screw back in...but then it bounces around again.
If I start it and keep the throttle open a bit, no matter where, it will continue to bounce up and down 500-750ish RPMs.
I changed the plugs, borrowed coils from a friend, ran seafoam through it. Removed the carbs and replaced them JUST to make sure everything was connected and seated properly.
That's a bit rambly, I know, but any help would be greatly appreciated!!

--TLDR--
Idle bounces around from 3500-400ish
Idle adjustment screw 'lags' then bike either dies or RPMs shoot up
__________________
hesaves0211 said I need to update my sig...I own a 2002 Yamaha YZF-R6...it's blue...I hope thats enough...
SSjBroly09 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 06-21-2010, 07:33 PM   #2 (permalink)
`99 R6 owner
 
txtornado's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: plano. TX
Posts: 111
Feedback Score: 0 reviews
txtornado's Garage
Default

i was having a similar problem before sync the carbs. but now with this extreme heat my idle kicks up on a light stop, around 3k +. it was 100 + today!!!! did you check carb boots? the ones that fits on the intake ports. i have 2 of them with a little crack.
txtornado is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.
Motorcycle News, Videos and Reviews
Honda Grom Forum Harley Davidson Forum Honda 600RR Kawasaki Forum Yamaha R6 Forum Yamaha FZ-09 Forum
1199 Panigale Forum Roadglide Forum Honda CBR1000 Forum Vulcan Forum Yamaha R1 Forum Yamaha R3 Forum
Ducati Monster Forum Harley Forums Honda CBR250R Forum ZX10R Forum Star Raider Forum Yamaha Viking Forum
Suzuki GSXR Forum V-Rod Forums Honda Shadow Forum Kawasaki Motorcycle Forum Star Warrior Forum KTM Duke 390 Forum
SV650 Forum BMW S1000RR Forum Honda Fury Forum Kawasaki Versys Forum Drag Racing Forum Ducati 899 Panigale Forum
Suzuki V-Strom BMW K1600 Triumph Forum Victory Forums Sportbikes BMW NineT Forum
Volusia Forum BMW F800 Forum Triumph 675 Forum MV Agusta Forum HD Street Forum Suzuki GW250 Forum
Yamaha Motorcycles Victory Gunner Forum Honda Vultus Forum HD LiveWire Forum
R6MessageNet.com is an independent Yamaha enthusiast website. Content on R6MessageNet.com is generated by its users and R6MessageNet.com is not in any way affiliated with Yamaha Motor Corporation, U.S.A.